30. 12. 2009

Módne značky

Christian Dior (21. január 1905, Granville, Francúzsko – † 24. október 1957, Montecatini, Taliansko) bol jedným z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnych návrhárov.

Narodil sa v Normandii, v meste Granville, do rodiny obchodníka s hnojivami. Neskôr študoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu, no po škole sa začal živiť ako galerista. Až v roku 1946, Christian Dior s pomocou textilného magnáta Marcela Boussaca založil v Paríži svoj módny dom. Za 12 rokov sa mu podarilo rozšíriť jeho podnikateľské aktivity do ďalších 15 krajín a zamestnať vyše 2 000 ľudí.
predovšetkým známy pre svoj „New Look“, ktorý uviedol v roku 1947. Vo svojich módnych kreáciách zdôrazňoval ženskosť. Jeho šaty mali úzke ramená, zúžený pás, zdôraznené prsia a dlhú, širokú sukňu. New Look znamenal revolúciu v dámskom odievaní a opäť urobil z Paríža centrum svetovej módy. Značka Christian Dior sa stala synonymom pre klasickú eleganciu, zdôrazňujúcu ženskosť a krásu. V roku 1953 sa u Diora zamestnal mladý Francúz Yves Saint Laurent ako jeho asistent.

Diorov život bol poznačený hektickým životným štýlom, neustálymi hádkami a konfliktmi s jeho rodinou pre jeho homosexualitu. Zlé vzťahy mal najmä so svojím bratom Raymondom, ktorý ho už v detstve tyranizoval zatváraním do tmavej pivnice. Christian mal v obľube svoju neter, Raymondovu dcéru - Françoise. Z tej sa však stala nadšená prívrženkyňa nacizmu a obviňovala Diorových židovských manažérov i mladých mužov zo sprisahania proti jej strýkovi. Podľa francúzskeho dedičského práva po Diorovej smrti, keďže nemal deti ani žijúcich rodičov, mal jeho majetok dediť jeho brat, no po hádkach s Raymondom aj Françoise sa Dior rozhodol svoju rodinu vydediť.

Po Diorovej smrti sa Yves Saint Laurent stal umeleckým riaditeľom jeho módneho domu a zachránil ho pred krachom.

Meno Christiana Diora nesie aj jedna z najväčších spoločností vyrábajúcich módne oblečenie - Christian Dior SA. Spoločnosť vlastní divíziu Christian Dior Couture, ktorá vyrába jedny z najžiadanejších produktov haute couture, ale aj konfekciu (prêt-à-porter), doplnky, kozmetiku a parfumy. Súčasťou spoločnosti je aj divízia Dior Homme vyrábajúca pánsku konfekciu.

Christian Dior SA prevádzkuje dovedna 160 butikov po celom svete a v blízkej budúcnosti plánuje otvoriť ďalšie. Okrem iného je držiteľom 42,5% podielu v spoločnosti LVHM, ktorá je považovaná za giganta v oblasti luxusných výrobkov. Sídlo spoločnosti je v Paríži na Rue François 1er.


Žiadne komentáre: