9. 2. 2010

Bon Voyage

Nová rubrika s názvom: Bon Voyage
O čo ide?: V tejto rubrike si priblížime mnohé mestá a krajiny tak, aby sme o nich vedeli čo najviac. Veď ktoré dievča nesníva o tom, že navštívi Paríž, New York, Los Angels, Londýn alebo len nejaké celkom obyčajné miestečko, kde zažije mnoho zážitkov. Určite hovorím každej za všetkých, že každá máme nejaké vysnívané miestečko na zemi, kde chce ísť zo svojou rodinou, kamarátmi.

Dnes budeme cestovať do ... Benátok.
Slávne mesto na koloch je od Bratislavy vzdialené asi 650 kilometrov.
Benátky, ktoré sa nachádzajú v Taliansku, sú mestom kanálov a lagún a nachádzajú sa v severnej časti Jadranského mora. Vari najznámejším obrazom Benátok je Námestie svätého Marka, kde sa nechávajú turisti fotografovať pri kŕmení holubov a stoja v dlhom rade na prehliadku baziliky sv. marka. Toto námestie je navonok veľmi pekne udržiavané, no skutočný stav budov v meste je žalostný. Skoro polovica nemá vyhovujúce sociálne zariadenia a ich základy vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu. Tomu zodpovedajú i hotely, ktoré sú síce drahé, avšak neposkytujú ani zďaleka také pohodlie ako ubytovacie zariadenia na neďalekej pevnine. Preto si turisti často vyberajú lacnejší a pohodlnejší hotel na pobreží a do historického centra Benátok sa vyberú mestskou dopravou cez deň. Ruch v meste končí približne okolo ôsmej hodiny večer, kedy už väčšina turistov odíde poslednými autobusmi do okolitých osád.

Obyvateľstvo Benátok starne. Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nevyhovujúceho bývania a pracovným možnostiam šťahujú preč do moderných miest. V historickom centre bývajú trvalo alebo v čase turistickej sezóny najmä miestni umelci a remeselníci.
(Wikipédia)

Karneval v Benátkach
Karneval patril ku kultúre Benátok už od nepamäti, no jeho tradícia upadla koncom 18. storočia, keď sa predtým slobodné mesto dostalo pod kontrolu Rakúskej monarchie. Karneval na dve storočia prestal existovať a posledný klinec do jeho rakvy sa pokúsil zatĺcť Mussoliniho fašistický režim, ktorý karneval zakázal. Až v 80. rokoch minulého storočia sa v meste objavil prvý obnovený obchod s maskami, ktorý predznamenal návrat slávneho karnevalu. Ten sa dnes koná každý rok a v Benátkach sa je na čo pozerať.
Okrem miestnych obyvateľov, ktorí sa vyparádia do neuveriteľných kostýmov, sú tu aj slávnostné sprievody pripomínajúce históriu mesta. Pochodujú zástupcovia všetci vojaci a princezné. Samozrejme, nikde nechýbajú hluční muzikanti. Centrom diania je Námestie svätého Marka, ktoré najmä večer ožíva úchvatnými predstaveniami.








Takže Bon Voyage! :)

Vaša lucy_736

Žiadne komentáre: