10. 11. 2010

Celebrity World

Ahojte. Do dnešného dielu Celebrity World som si vybrala 2pac. Možno ste už o ňom počuli.. Takže tu to máte..:

Povolanie: herec/spevák
Rodné meno: Lesane Parish Crooks
Národnosť: americká
Narodenie: 16.6.1971, Harlem, Manhattan, New York
Úmrtie: 13.9.1996, Las Vegas



Životopis
Tupac Amaru Shakur sa narodil 16.júna 1971 v Brooklyne, New York matke a otcovi, ktorí aktívne pôsobili v hnutí Black Panthers ( Čierni panteri ). Hnutie bojovalo za práva černošskej komunity v Amerike, mnohokrát násilnou cestou. Narodil sa pod menom Lesane Parish Croocks. Po rozvode matky s jeho biologickým otcom mu hrozilo že bude napádaný za svoje meno, tak mu zmenila meno na Tupac Amaru Shakur. Pomenovala ho podľa Túpaca Amaru, vodcu Inkov, ktorý viedol povstania proti Španielom, hlavnej koloniálnej mocnosti Karibiku a Strednej Ameriky. Tupac vyrastal v Baltimore, kde ako tínedžer navštevoval Baltimorskú školu herectva. Rodina sa neskôr presťahovala do Oaklandu v Kalifornii, kde Tupac trávil väčšinu svojho času na ulicu. Neskôr ho angažovala rapová skupina Digital Undergound. Tupaca si všimol sám Shock G, ktorý ho angažoval ako tanečníka a neskôr ako rappera. V roku 1992 Tupac vydal svoj debutový album, 2Pacalypse Now, ktoré sa neskôr stalo zlatým (500,000 predaných albumov), vďaka hitom ako Trapped a Brendas Got A Baby, ale tie vďaka úspešnej Tupacovej role vo filme Juice. V tom čase sa vak zdvihla aj vlna kritiky na Tupacovu adresu z pier mnohých politikov či aktivistov, kvôli veľmi tvrdým a necenzurovaným textom. Kvôli tomu bol tento album aj dočasne stiahnutý z predaja.

Jeho nasledujúci album v roku 1993, Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., dosiahol a 4. priečku americkej hitparády a veľmi rýchlo sa stal platinovým ( 1,000,000 predaných nosičov ) s 10 Ten hitmi ako I Get Around a Keep Ya Head Up, ktorý je ódou pre ženy o tom, ako by sa nemali vzdávať, nemali by sa nechať trýzniť svojimi mužmi, ale mali by byť silné a "drať svoju hlavu hore". V tom istom roku si Tupac zahral aj v úspešnom filme Poetic Justice po boku Janet Jackson, ktorý ho ešte viac preslávil. Medzitým ešte vydal jeden album Thug Life (1994).

Po väčšine času rokov 1993 a 1994 Shakur strávil v a von z basy pre rôzne obvinenia, napriek tomu, ešte pred tým ako sa stal rapperom nemal žiaden kriminálny zápis. Bol tiež postrelený, údajne zlodejmi, počas návštevy New Yorku. Deň po tom bol odsúdený za znásilnenie, ale to nezabránilo tomu, ešte jeho album Me Against The World (Ja proti celému svetu),vydaný v roku 1995, debutoval v Amerike na priečke číslo 1 a Tupaca definitívne etabloval ako jedného z najpopulárnejších rapperov 90-tych rokov. Do roka bol podmienečne prepustený na kauciu, ktorú za neho zaplatil Suge Knight, CEO, Death Row Records. Tupac sa mu zaviazal, že podpíše zmluvu s jeho vydavateľstvom a tak sa aj stalo. Jeho dvojalbum All Eyez On Me, 1996, sa stal jeho najpredávanejším albumov a vôbec najúspešnejším rapovým albumom. Predalo sa ho vyše 6 milióna kusov (samozrejme dnes je to číslo o pár miliónov vyššie). Vyspovedal sa na ňom o všetkom, za čo cítil krivdy. O tom, kto mal podľa neho prsty v jeho postrelení v New Yorku. Tupac bol posadnutý tým, že v tom majú prsty producent Puff Daddy a najväčšia rapová hviezda východného pobrežia Notorious B.I.G. z Bad Boy Records. Na tomto albume Tupac vynadal jeho rodine, jemu, manželke, jeho priateľom, skupinám, vysmial sa skoro každému kto na neho povedal za posledné obdobie čo by len mäkké f.

Medzitým sa Tupac začal sústreďovať viac na herectvo ako na rapovanie a zahral si vo filmoch Bullet a Gridlock'd. 7. septembra 1996 bol Tupac v Las Vegas na zápase boxeristu Mike-a Tyson-a. Na zápase Suge zahliadol Orlanda "Baby Lane" Andersona, člena Southside Crips, ktorý údajne pár týždňov pred tým okradli člena Death Row. Keď ho Tupac zahliadol, pustil sa s ním do bitky a riadne ho zmlátil. Po zápase sa rozhodol osláviť výhru Mike-a a pozval ho do Klubu 662, ktorý vlastní Death Row. Nasadol do čierneho BMW 750i s Suge Knightom a vydali sa do klubu. Cestou sa zaplietly do konfliktu s policajtmi a neskôr o 11:15 na Flamingo Road pred Hotelom Maxim zastavili na červenej. Z prava pri nich zastavil starší biely Cadillac, z ktorého neznáma osoba vypálila do Tupaca 13 guliek. Záhadne Suge Knight nebol postrelený. Tupaca okamžite previezli do nemocnice, kde 6 dní bojoval so smrťou, napokon ho 13. septembra 1996 jeho matka Afeni Shakur dala odpojiť zo strojov a Tupac zomrel v naručí svojej matky. Jeho smrť ešte viac vyhrotila spory a útoky medzi západným a východným pobrežím, takzvaná Westcoast vs. Eascoast War, s Notoriousom B.I.G. Jeho smrť nebola nikdy objasnená, jeho vrah je doteraz neznámi. Povráva sa, že sa o jeho smrť postaral samotný Suge Knight, ktorý si chcel ochrániť úspechy svojho vydavateľstva, keďže väčšinu Tupacových legálne vydaných albumov po jeho smrti vyšlo pod vydavateľstvom Death Row Rec. Iný tvrdia, že Tupaca dal zabiť Notorious BIG ako odplatu za skladbu Hit em' Up, v ktorej Tupac vrcholne odpísal Biggieho a celý Bad Boys Entertainment. Povrávalo sa tiež, že Biggie mal úzke kontakty so Southside Crips.

Ironicky, Tupacova smrť a všetky okolnosti tejto záhady jej len pridali na tajuplnosti a mystickosti. Od jeho kompilácie Greatest Hits, a po albumy s nevydanými pesničkami Still I Rise, Until The End Of Time a po albumy na jeho počesť, nebolo núdze o nové Tupacove vydaniami od jeho posledného albumu, vydaného ešte za jeho života v roku 1996. Jeho posledným z týchto posmrtných albumov je aktuálne dvojalbum Better Dayz, vyšiel 2002.

Záhadné je, že Tupac vedel, že zomrie a preto trávil cele dni a noci v štúdiu, kde písal texty a nahrával, akoby chcel zanechať čo najviac zo svojej tvorby. Po jeho smrti vyšli albumy The 7 Day Theory (1996) so skladbami Hail Mary alebo To live & die in LA a album R U Still Down (1997) ktorým Tupac poukázal na svoju osobnosť, no to ako si jeho meno budú roky pamätať a vždy ho budú uznávať, lebo on je na vrchole. Podľa mňa si tieto slová naozaj zaslúžil, celý život bojoval za to, aby bol "niekto" a stal sa preto jednou z najväčších legiend celosvetovej hudobnej scény.

Viem že je toho trošku veľa, ale podľa mňa si to Tupac zaslúži, keďže ho v roku 1996 zabili. A Určite poznáte aj jeho song:  
http://www.youtube.com/watch?v=q-l-Ja5ItAY

Žiadne komentáre: